Sposób przygotowania matcha został opracowany w IX wieku. Matcha porcjowana jest bambusową łyżeczką (Chasaku) do miseczki (Chawan), następnie zalana wodą i ubijana bambusową miotełką (Chasen).
Ważne aby herbata była przyrządzana wodą o odpowiedniej temperaturze.
Im wyższa jakość herbaty, tym niższa temperatura wody do jej przygotowania. Woda powinna być gotowana raz i odpowiednio schłodzona. Jeśli woda jest zbyt gorąca to ważne składniki ulegną utracie, a herbata stanie się gorzka i może rozwinąć się nieprzyjemny smak.
Wysokiej jakości herbatę parzymy zawsze w temperaturze około 80° C. Jeśli nie masz pod ręką termometru, to tu przedstawiamy dwa sposoby:
- każdorazowe przelanie gorącej wody do zimnego naczynia powoduje jej ochłodzenie o 6-7 stopni C.
- pozostawienie wody bez przykrycia w (warunkach domowych) przez 10 minut spowoduje jej ostygnięcie do ok. 80 stopni.
Sposób przygotowania Organic Matcha:
• Zagotuj wodę
• Wsyp około 0,5 łyżeczki Matchy do czarki
• Dodaj 80ml gorącej (80°C) wody
• Zamieszaj herbatę miotełką aż do uzyskania delikatnej pianki.