Skład Matcha i Wartości Odżywcze
Polifenole
Obecnie niemal modne – polifenole to aromatyczne związki, które należą do grupy wtórnych substancji fitochemicznych. Mają również działanie antyoksydacyjne. W literaturze opisywane są jako wyjątkowo prozdrowotne. Przede wszystkim są one skuteczne w profilaktyce raka. Ponadto badania opisują sukcesy w chorobie Alzheimera, miażdżycy tętnic, oraz w redukcji złogów tłuszczowych we krwi, a także leczeniu mózgowo sercowym ,zakrzepicy mózgowej, choroby wieńcowej, jak również dusznicy bolesnej. Z punktu holistycznego, polifenole chronią również każdą pojedynczą komórkę w organizmie.
Galusan epigallokatechiny EGCG
Początkowo nazwa ta może być ciężka do wymówienia, jednak jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, który występuje w zielonej herbacie gdzie stanowi około 1/3 jej suchej masy. EGCG znajduje się w centrum prawie wszystkich badań klinicznych z udziałem zielonej herbaty a bliższe spojrzenie na całościowy potencjał i skuteczność cytowane przez obserwatorów potwierdza fakt, że entuzjazm jest całkowicie usprawiedliwiony.
Antyutleniacze to związki chemiczne, które spełniają istotną funkcję wyłapywania wolnych rodników w organiźmie ludzkim. Zazwyczaj zdrowy i utrzymany w równowadze organizm jest bardzo efektywny w rozkładaniu wolnych rodników, które pojawiają się w nim pod wpływem tlenu w trakcie metabolizmu. Problem powstaje, gdy w organiźmie pojawia się nadmiar albo brak zbilansowania, co może być skutkiem nieodpowiedniego albo słabego odżywiania się, nikotyny, alkoholu, stresu, przepracowania i elektrosmogu albo choroby. W takim wypadku współczynnik redukcji utleniania (= reakcja redoks) jest zachwiany a w komórkach naszego ciała pojawia się stres oksydacyjny.
Prowadzi to do stwardnienia tętnic i zagęszczenia mazi stawowej. Wolne rodniki są również w stanie uszkodzić ściany komórki (błony) zmieniając DNA (materiał genetyczny) i niestety w ten sposób prowadzić do raka. Wolne rodniki mogą być aktywnie neutralizowane poprzez dostarczenie z zewnątrz dodatkowych naturalnych antyutleniaczy. Organici Matcha posiada ogromną proporcję galusan epigallokatechiny (EGCGs), które wspierają ten proces naturalnie i niezwykle skutecznie.
W celu wykonania porównania międzynarodowego znaczenia antyutleniaczy ustanowiono wartość ORAC (Zdolności Absorpcji Rodników Tlenu). W trakcie porównywania Organic Matcha z innymi produktami spożywczymi i super-żywnością z łatwością można zauważyć, że natura stworzyła prawdziwą potęgę.
L-theanina
To aminokwas zawarty w liściach herbaty. W herbacie zielonej jest go znacznie więcej niż w czarnej, częściowo ze względu na rozkład L-teaniny w czarnej herbacie podczas procesu fermentacji. Podana w postaci naturalnej l-teanina dobrze wpływa na organizm, jest relaksująca i antystresowa.
Organic Matcha – kompletny zestaw mocy!
Oprócz specjalnych składników opisanych powyżej, Matcha posiada również wiele ważnych naturalnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Suma wszystkich składników Matcha i ich odpowiedni skuteczny potencjał trzeba skwalifikować jako wyjątkowy. Mieszanka i względna równowaga tych składników sprawiają, że Matcha jest nieporównywalna do innych produktów prozdrowotnych. Matcha posiada 10 razy więcej substancji witalnych niż zwykła tradycyjna parzona herbata. W tradycyjnej herbacie parzonej spożywany jest tylko ekstrakt, natomiast substancje czynne, które znajdują się w liściach są wyrzucane.
Zdrowie w najbardziej naturalnej i smacznej formie, bez żadnych dodatków i skutków ubocznych to Organic Matcha!
Nazwa | wartość | Jednostka |
Liczba kalorii | 2.76 | Kcal / g |
Kalorie z tłuszczu | 0.33 | Kcal / g |
Węglowodany | 333 | mg / g |
Sacharoza | 15 | mg / g |
Całkowity błonnik | 314 | mg / g |
Błonnik rozpuszczalny w wodzie | 48. | mg / g |
Nierozpuszczalny w wodzie błonnik | 266 | mg / g |
Białka | 274 | mg / g |
Tłuszcz ogółem | 37,1 | mg / g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 8.80 | mg / g |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe | 3.30 | mg / g |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe | 25 | mg / g |
Kwasy tłuszczowe trans | nie ustalono | |
Tanina | 99 | mg / g |
Wartość ORAC | 1573 | Jednostki |
Żelazo | 0,12 | mg / g |
Wapń | 3.28 | mg / g |
Cynk | 0,04 | mg / g |
Potas | 20,5 | mg / g |
Sód | 0.05 | mg / g |
Witamina | ||
β-karoten | 300 | g / g |
Odpowiednik retinolu | 25 | g / g |
Witamina C | 1.85 | mg / g |
Witamina E | 0,18 | g / g |
Kofeina | 34. | mg / g |
Teofilina | nie ustalono | |
Cholesterol | nie ustalono | |
Liczba katechiny | 134 | mg / g |
Epigallokatechiny | 70 | mg / g |
Galusan | 39. | mg / g |
Epikatechina | 15 | mg / g |
Epikatechina | 8 | mg / g |
Gallokatechiny | nie ustalono | |
Gallokatechiny | 1 | mg / g |
Katechiny | 1 | mg / g |
Katechiny | nie ustalono | |
Wszystkie aminokwasy | 44,7 | mg / g |
L-asparaginowy | 7.55 | mg / g |
L-kwas glutaminowy | 5.04 | mg / g |
L-asparaginowy | 1.89 | mg / g |
L-seryny | 1.57 | mg / g |
L-glutamina | 1.15 | mg / g |
L-treonina | 0.90 | mg / g |
L-arginina | 6,3 | mg / g |
L-alanina | 0.62 | mg / g |
L-teanina | 16.84 | mg / g |
L-tyrozyny | 0.31 | mg / g |
L-waliny | 0.33 | mg / g |
L-metionina | nie ustalono | |
γ-aminomasłowy | 0.20 | mg / g |
L-izoleucyna | 0.35 | mg / g |
L-fenyloalanina | 0.50 | mg / g |
L-leucyna | 0.29 | mg / g |
L-lizyna | 0.86 | mg / g |