Sekrety Produkcji Matcha


Matcha jest najbardziej ekskluzywnym i rzadkim rodzajem herbaty na świecie.
Jak wiadomo to jedna z rodzaju „zacienionych herbat”. Kiedy rośnie Tencha (typ podstawowy, który później staje się Matcha) jest poddawana specjalnemu procesowi „zacienienia”  (14 - 28 dni – 90 % zacienienia).  W tym celu Tencha jest przykrywana słomianymi  matami i plastikowymi  plandekami aby zapewnić dojrzewanie herbaty według ścisłych procedur a co za tym idzie aby aktywnie wpływać na jakość herbaty. Cały proces dojrzewania porównać możemy do tego stosowanego w złożonym zakładzie biochemicznym. Tworząc składniki aktywne powoli rośnie od korzenia do liści. Cenna L-teanina, która jest odpowiedzialna za aromat gotowej herbaty wraz z innymi składnikami przekształca się w katechiny pod wpływem promieni słonecznych. To daje typowy dla Matcha cierpki smak. Dzięki kontrolowanej ekspozycji na światło słoneczne podczas uprawy herbaty , taniny są tak dobrane, że herbata nie jest gorzka i smakuje łagodnie.

Prawdziwa Matcha  taka jak 100% Organic Matcha uprawiana i wybierana jest zgodnie z najsurowszymi specyfikacjami i wytycznymi. Specjalnie wybrana żyzna gleba musi zostać w odpowiedni sposób przygotowana aby na niej można było uprawiać Matcha. Po zakopaniu sadzonek przez 5 lat trwa opieka nad nimi zanim zostaną przycięte krzewy i zakwalifikują się do zbioru testowego w celu oceny jakości. W czasie następnych 2 lat zbiór testowy jest analizowany i oceniany. Dopiero po tym procesie wydaje się decyzję o kategoryzacji herbaty i zatwierdza się pierwszą sprzedaż zbiorów. Aby uniknąć fermentacji liści herbaty, zerwane liście są transportowane jak najszybciej do zakładów przetwórstwa. Tam przez 20-120 sekund poddawane są parze wodnej o temperaturze ok. 100 stopni C. Czas obróbki  parą wodną określa smak i wygląd herbaty.


Walcowanie i suszenie

Po obróbce parą wodną liście herbaty są walcowane i suszone w kilku etapach. Do tego procesu wykorzystywane są specjalne maszyny, które mogą wywierać różny nacisk podczas walcowania i pozwalają ustawić różne temperatury suszenia. Walcowanie powoduje pękanie ścianek komórkowych liści i nadaje im smukłe iglaste kształty.

 

Poszczególne etapy walcowania OrganicMatcha:


Ha-uchi - Przed Walcowaniem
Po obróbce parą wodną liście herbaty sklejają się. Zanim rozpocznie się walcowanie liście delikatnie oddziela się w maszynie Cha-uchi. Jednocześnie ciepłe powietrze zapewnia, że liście, które mogą być jeszcze mokre od pary wodnej, powoli się suszą.


Sojuu: pierwsze walcowanie
Następnie herbata idzie do maszyny, która wygląda jak duży poziomy bęben. Wewnątrz urządzenia są łopatki ,które powoli toczą liście herbaty do pożądanego kształtu. Suche, gorące powietrze usuwa wilgoć z liści co czyni je delikatniejszymi dla dalszego przetwarzania.


Juunen: drugie walcowanie
Liście herbaty poddawane są dalszemu walcowaniu, jednocześnie „odpoczywają” na podgrzanej powierzchni, następnie ciężka okrągła płyta wywiera nacisk na liście zgniatając je. Ścianki komórkowe liści pękają i wydobywa się z nich sok.


Chuujuu: trzecie walcowanie
Herbatę suszy się gorącym powietrzem, liście herbaty zaczynają mieć pożądany kształt przez obracanie się w bębnie, proces ten ułatwi osiągnięcie formy „igły” podczas późniejszego walcowania.


Seijou – czwarte walcowanie
Po tym jak liście zostały poddane trzeciemu etapowi walcowania, teraz zaczyna się precyzyjna praca. Urządzenie ,które służy do ręcznego walcowania (tłoczenia), gdzie uzyskiwany jest pożądany kształt cienkiej delikatnej igiełki. Jednocześnie herbata nadal jest podgrzewana gdzie traci więcej wilgoci.


Kansou – suszenie
W końcowym etapie herbata jest podgrzewana i suszona ostatni raz, następnie przechowywana jest w chłodni gdzie czeka na dalszy proces.


Proces Mielenia
Najwyższej jakości Matcha mieli się powoli i delikatnie do ultra drobnego zielonkawego proszku. Mielenie odbywa się w specjalnych granitowo kamiennych młynkach, wyprodukowanych specjalnie do tego celu. Granitowy młynek mieli ok. 30g Matcha w ciągu godziny. Oczywiście cały proces przeprowadzany jest w kontrolowanych warunkach, aby spełnić najbardziej rygorystyczne normy jakości. Łagodne mielenie zapewnia, że substancje witalne zawarte w herbacie nie ulegają utracie.


Na końcu otrzymany proszek przesiewa się kilkakrotnie aż do otrzymania idealnej konsystencji (wielkość ziarenek 5 - 15 mikrometrów). Ziarenka są mnisze niż w pudrze dla dzieci.



Końcowa inspekcja jakości.

Organiczna Matcha przechodzi liczne testy jakości zanim zostanie szczelnie zamknięta w Vacum. Końcowe badania w laboratorium obejmują analizę wielkości cząsteczek, wilgotności, zawartości bakterii, obecności metali ciężkich ( ołowiu, rtęci, kadmu), ocenę koloru, szczegółowa analizę składników odżywczych, witamin i minerałów. I niezwykle ważny test aromatu – Umami.