Właściwości Matcha i wpływ na zdrowie
Matcha i stan alfa
Połączony efekt L-teaniny i kofeiny (zwany również efektem Zen), zmienia nasze fale mózgowe do stanu alfa. Ten wzorzec fal mózgowych można opisać jako uczucie gotowości (czujności) przy jednoczesnym relaksie. Jest to jeden z wybitnych efektów Matcha, uznany i używany przez mnichów buddyjskich na zrównoważenie balansu podczas medytacji. Na przykład kawa stymuluje głównie ze względu na zawartość kofeiny a jednocześnie ma efekt pobudzający. W Matcha ten efekt jest skompensowany równoległą zawartością kofeiny i L-teaniny.
Matcha i stres
Różne badania wykazały, że polifenole w zielonej herbacie osiągają pozytywny wpływ na zmniejszenie stresu i jednoczesną poprawę funkcji percepcyjnych mózgu. Ogólna poprawa zdolności metabolicznych wiąże skutecznie transformacje składników odżywczych w ATP (adenozynotrójfosforanu) zapewniając więcej energii i witalności. To z kolei zmniejsza stres i dobrze wpływa na cały organizm.
Matcha a odchudzanie
Ze względu na dużą biodostępność i naturalną kombinację substancji witalnych, Matcha zapewnia organizmowi odpowiednie składniki odżywcze a tym samym zmniejsza apetyt. Ponadto Matcha praktycznie nie ma kalorii. Bogate połączenie dostępnych składników biologicznych zapewnia lepszy metabolizm.
W badaniu opublikowanym w 1999r badano wpływ składników zielonej herbaty (katechiny, polifenoli i kofeiny) na metabolizm. Naukowcy udowodnili, że termogenaza i utlenianie tłuszczów się wspierają lub są przyspieszone, a to może powodować szybsze spalanie tłuszczu i zmniejszenie wagi. Matcha wydaje się być bardzo pomocna przy każdej diecie.
Polecamy - najwyższej jakości Japońska Matcha:
Matcha i układ odpornościowy
Szereg publikacji naukowych pokazuje, że konsumpcja herbat zielonych wykazuje cechy równoważenia odporności. Organizm może ponownie kontrolować specyficzne pomocne komórki T, które przez deregulację są aktywnym składnikiem EGCG.
Ze względu na ogólnie pozytywny wpływ na układ odpornościowy i wysoką zawartość witamin, Matcha również bardzo dobrze nadaje się jako zapobiegawczy napojów na grypę, przeziębienia i infekcje.
Matcha i detoksykacja
Niezwykle wysoki odsetek chlorofilu w Matcha perfekcyjnie wspiera eliminację toksyn. Mechanizm jest prosty i jednocześnie genialny: czynnik odpowiedzialny za zielony kolor jest wchłaniany poprzez jelitową błonę śluzową, zbiera toksyny z miejsca ich przechowywania i przenosi je do eliminacji nie obciążając przy tym wątroby.
W przeciwieństwie do detoksykacji za pomocą alg, która niesie za sobą niepożądane objawy takie jak początkowe znaczne pogorszenie się stanu objawy te nie pojawiają się w przypadku Matcha, ponieważ związane toksyny nie przechodzą przez układ krążenia. Inne działanie odtruwające zapewnione jest przez katechiny. Ich silne właściwości przeciwutleniające nie tylko mają korzystny wpływ na potencjał redoks (tj., na równowagę pomiędzy utlenianiem a redukowaniem substancji), ale wspierają one również wiązanie toksyn z kwasem glukuronowym w wątrobie a następnie pomagają w ostatecznym wydaleniu związanych substancji z organizmu poprzez nerki.
Matcha i działanie zapobiegajace starzeniu się
Ze zdobytej na chwilę obecną wiedzy należy spodziewać się, że Matcha może być zastosowana w wielu obszarach związanych ze starzeniem się. Zaczynając od detoksykacji poprzez poprawione procesy metaboliczne i trawienie do zwiększonej energii i lepszej kondycji psychicznej; zielony cud jawi się jako uniwersalna broń w "wojnie" przeciwko starzeniu się.
Zielone herbaty już na dobre utrwaliły swoją pozycję w przemyśle kosmetycznym. Swoich zagorzałych wielbicieli ma nawet podawanie zewnętrzne w postaci kremów i maseczek. Niestety produkty te są często chemicznie zmieniane i łączone z innymi substancjami, które nie są szczególnie zdrowe a naturalne efekty pozostawiają wiele do życzenia.
Matcha i ciśnienie krwi
Co ciekawe zielona herbata jest zalecana do regulacji nadciśnienia krwi i niedociśnienia. Ponownie unikalna kompozycja składników ma działanie stymulujące a w tym samym czasie wspiera różne procesy metaboliczne regulując ciśnienie krwi.
Matcha i układu sercowo-naczyniowego
W tym temacie istnieją imponujące badania z Japonii.
Ponad 40000 tysięcy osób w wieku od 40 do 79 lat było poddane obserwacji przez 11 lat. Badanie to wykazało, że spożycie 5 lub więcej filiżanek zielonej herbaty (co odpowiada w przybliżeniu pół szklanki Matcha) zmniejszyła śmiertelność chorób sercowo-naczyniowych o 16% u mężczyzn i 32% u kobiet.Matcha i Mózg
W 2009 roku poddano analizie 9 opublikowanych badań z 4378 udokumentowanymi udarami pośród łącznie 194.965 osób. Analiza dotyczyła zielonej herbaty oraz jej skutków na zapobieganie udarom mózgu . Wyniki wykazały wyraźne zmniejszenie potencjalnego ryzyka udaru mózgu (21%) przy spożywaniu 3 lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie.
Matcha oraz zęby i dziąsła
W Japonii 2009 roku przeprowadzono badanie kontrolne na 940 mężczyznach w wieku od 49 do 59 lat. Badania dotyczyły zielonej herbaty i przyzębia. Wyniki badania pokazały znaczącą i wymierną poprawę na stan przyzębia. (rozluźnienie zębów, zmniejszone krwawienie) przy umiarkowanym spożywaniu zielonej herbaty. Matcha również posiada właściwości zapobiegające próchnicy, dzięki fluorowi, który się w niej znajduje. Innym aspektem Matcha jest poprawa flory błony śluzowej w jamie ustnej, po przez redukcję wirusów i mikroorganizmów. Matcha to udokumentowany sposób na świerzy oddech.
Matcha i trawienie
Jest to znany fakt , że zielona herbata może „uspokoić” cały przewód pokarmowy. Matcha ma doskonałe rezultaty szczególnie w chorobach biegunkowych. Matcha pomaga również w podrażnieniu żołądka i w zgadze. Ma działanie alkaiczne i neutralizuje kwasy żołądkowe.
Matcha i rak
W trakcie przeglądania literatury fachowej lub badań w wielu językach w intrenecie staje się jasne, że dyskusja na temat raka w powiązaniu z zieloną herbatą jest nie tylko częsta, lecz stanowi kontrowersyjny i emocjonalny temat.
Wyszukiwanie słów kluczowych w "Biblii Klasycznej Medycyny" w Narodowej Bibliotece Medycyny pokazuje 1647 opublikowanych badań i prac na ten temat. Jednego stwierdzenia można dokonać bez jakichkolwiek zastrzeżeń: zielona herbata już na dzień dzisiejszy ma swoją reputację w obszarze zapobiegania rakowi.
Nie jest to nic zaskakującego, jeśli weźmie się pod uwagę różnorodność substancji aktywnych w Matcha i ich powiązanych ze sobą efektach.
Zdrowa dieta jest warunkiem utrzymania wszystkich funkcji życiowych. Matcha zawiera cały wachlarz składników wspierających zdrowie a droga jaką ją konsumujemy powoduje, że mogą one być łatwo i bez wysiłku wchłaniane przez organizm. Już tylko z tego jednego powodu każda dzienna dieta powinna obejmować zieloną herbatę. Sama dawka nie jest już jednak tak ważna jak konsystencja i kontynuowanie spożywania - podobnie jak w przypadku czyszczenia zębów.
Jak stwierdzono na początku tego rozdziału, istnieje niewiarygodna ilość literatury naukowej na temat związku zapobiegania rakowi i zielonej herbaty. W 2004 roku naukowcy w Japonii odkryli, że EGCG, obecne w wysokich stężeniach w zielonej herbacie posiada właściwości hamujące rozwój raka; tj., przyłączają się do guza i hamują jego rozrost.