PRZEPISY KULINARNE
Dietetyczne Lody z Matcha
Składniki:
- 4 banany,
- 2 łyżki Organic Matcha,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 50ml wody
Przygotowanie:
1. Banany zamrozić (6 godzin w zamrażalniku)
2. Banany zmiksuj w blenderze dodając matchę, aromat i wodę.
Lody serwuj z migdałami lub pistacjami.
Lody z Organic Matcha
Składniki:
90g cukru trzcinowego
200 ml śmietany
7g zielonej herbaty Organic Matcha
3 jajka
4 łyżki gorącej wody
W 4 łyżkach gorącej wody (80 stopni C) dokładnie rozpuścić 5g cukru i Organic Matcha. W większej misce ubij jajka z 50g cukru. W innym naczyniu ubij śmietanę z resztą cukru (35g). Do miski z jajkami dodaj rozpuszczony cukier z Organic Matcha i dokładnie wymieszaj. Całość przelej do naczynia z ubitą śmietaną. Wszystko razem należy dobrze zmiksować, przelać do naczynia i włożyć do zamrażalnika na około 3- 4 godziny.
Babka marmurkowa z Organic Matcha i białą czekoladą
Składniki:
170g mąki
70g białej czekolady
120g masła
150g cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki Organic Matcha
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozpuść masło, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ubijaj jaja z cukrem na gładką masę, dodając stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, rozpuszczone masło i zmiksuj z masą jajeczną. 1/3 masy przełóż do innej miski i dodaj do niej Organic Matcha a następnie wymieszaj. Do pozostałych 2/3 masy dodaj białą czekoladę i wymieszaj.
Wysmaruj keksówkę tłuszczem i na dno wlej połowę masy z białą czekoladą, na wierzch wyłóż masę z Organic Matcha i ponownie przykryj resztą masy z czekoladą. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 50 minut.
Galaretka z Organic Matcha
Składniki:
1 łyżka Organic Matcha, 1,5 łyżki cukru, 0,5 litra przegotowanej wody, 10 gram żelatyny, śmietanka do bitej śmietany.
Rozpuść Organic Matcha w 10ml gorącej wody i wymieszaj z cukrem, w osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w 100ml wody i dobrze wymieszaj. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 400ml wody – wymieszaj i dodaj rozpuszczoną Organic Matcha z cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do naczynek. Wstaw na kilka minut do zamrażalki a następnie na 2 godziny do lodówki. Galaretkę możesz podać z bitą śmietaną i owocami. Bitą śmietanę możesz posypać odrobiną Organic Matcha. Życzymy smacznego.
Rolada z Matcha i bitą śmietaną
Składniki:
100g mąki, 180g cukru, 2 łyżki Organic Matcha (ok. 20g), 4jaja, 3 łyżki mleka, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia. Do przygotowania bitej śmietany: 350-400g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru.
Jajka dokładnie zmiksuj dodając cukier (stopniowo). Do zmiksowanych jajek z cukrem dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, a następnie Organic Matcha wymieszaną z mlekiem. Ciasto wylej na blachę (blachę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut. Po upieczeniu roladę zwiń (ciepłą) i pozostaw do ostudzenia. Ubij śmietankę z cukrem pudrem ( do bitej śmietanki możesz dodać np. pistacje). Następnie ostudzone ciasto lekko rozwiń i posmaruj bitą śmietanką. Ponownie ciasto zwiń i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
Matcha Latte
- 0,5 łyżeczki Organic Matcha wsyp do czarki lub kubka,
- zalej odrobiną wody o temp. około 80 stopni,
- dokładnie wymieszaj bambusową trzepaczką lub łyżeczką,
- dodaj cukier do smaku (można również użyć syropu klonowego),
- 150ml podgrzanego mleka spień spieniaczem i delikatnie wlej do kubka z Matchą