Kategorie

O naszych produktach

Promocje

Wszystkie promocje

Najczęściej kupowane

Wszystkie najpopularniejsze

Skład Matcha i Wartości Odżywcze


Polifenole
Obecnie niemal modne – polifenole to aromatyczne związki, które należą do grupy wtórnych substancji fitochemicznych. Mają również działanie antyoksydacyjne. W literaturze opisywane są jako wyjątkowo prozdrowotne. Przede wszystkim są one skuteczne w profilaktyce raka. Ponadto badania opisują sukcesy w chorobie Alzheimera, miażdżycy tętnic, oraz w redukcji złogów tłuszczowych we krwi, a także  leczeniu mózgowo sercowym ,zakrzepicy mózgowej, choroby wieńcowej, jak również dusznicy bolesnej. Z punktu holistycznego, polifenole chronią również każdą pojedynczą komórkę w organizmie.


Galusan epigallokatechiny EGCG
Początkowo nazwa ta może być ciężka do wymówienia, jednak jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, który występuje w zielonej herbacie gdzie stanowi około 1/3 jej suchej masy. EGCG znajduje się w centrum prawie wszystkich badań klinicznych z udziałem zielonej herbaty a bliższe spojrzenie na całościowy potencjał i skuteczność cytowane przez obserwatorów potwierdza fakt, że entuzjazm jest całkowicie usprawiedliwiony.
Antyutleniacze to związki chemiczne, które spełniają istotną funkcję wyłapywania wolnych rodników w organiźmie ludzkim. Zazwyczaj zdrowy i utrzymany w równowadze organizm jest bardzo efektywny w rozkładaniu wolnych rodników, które pojawiają się w nim pod wpływem tlenu w trakcie metabolizmu. Problem powstaje, gdy w organiźmie pojawia się nadmiar albo brak zbilansowania, co może być skutkiem nieodpowiedniego albo słabego odżywiania się, nikotyny, alkoholu, stresu, przepracowania i elektrosmogu albo choroby. W takim wypadku współczynnik redukcji utleniania (= reakcja redoks) jest zachwiany a w komórkach naszego ciała pojawia się stres oksydacyjny.
Prowadzi to do stwardnienia tętnic i zagęszczenia mazi stawowej. Wolne rodniki są również w stanie uszkodzić ściany komórki (błony) zmieniając DNA (materiał genetyczny) i niestety w ten sposób prowadzić do raka. Wolne rodniki mogą być aktywnie neutralizowane poprzez dostarczenie z zewnątrz dodatkowych naturalnych antyutleniaczy. Organici Matcha posiada ogromną proporcję galusan epigallokatechiny (EGCGs), które wspierają ten proces naturalnie i niezwykle skutecznie.
W celu wykonania porównania międzynarodowego znaczenia antyutleniaczy ustanowiono wartość ORAC (Zdolności Absorpcji Rodników Tlenu). W trakcie porównywania Organic Matcha z innymi produktami spożywczymi i super-żywnością z łatwością można zauważyć, że natura stworzyła prawdziwą potęgę.


 

L-theanina
To aminokwas zawarty w liściach herbaty. W herbacie zielonej jest go znacznie więcej niż w czarnej, częściowo ze względu na rozkład L-teaniny  w czarnej herbacie  podczas procesu fermentacji. Podana w postaci naturalnej l-teanina dobrze wpływa na organizm, jest relaksująca i antystresowa.


Organic Matcha – kompletny zestaw mocy!
Oprócz specjalnych składników opisanych powyżej, Matcha posiada również wiele ważnych naturalnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Suma wszystkich składników Matcha i ich odpowiedni skuteczny potencjał trzeba skwalifikować jako wyjątkowy. Mieszanka i względna równowaga tych składników sprawiają, że Matcha jest nieporównywalna do innych produktów prozdrowotnych. Matcha posiada 10 razy więcej substancji witalnych niż zwykła tradycyjna parzona herbata. W tradycyjnej herbacie parzonej spożywany  jest tylko ekstrakt, natomiast substancje czynne, które znajdują się w liściach są wyrzucane.
Zdrowie w najbardziej naturalnej i smacznej formie, bez żadnych dodatków i skutków ubocznych to Organic Matcha!


Nazwa

wartość

Jednostka

Liczba kalorii

2.76

Kcal / g

Kalorie z tłuszczu

0.33

Kcal / g

Węglowodany

333

mg / g

Sacharoza

15

mg / g

Całkowity błonnik

314

mg / g

Błonnik rozpuszczalny w wodzie

48.

mg / g

Nierozpuszczalny w wodzie błonnik

266

mg / g

Białka

274

mg / g

Tłuszcz ogółem

37,1

mg / g

Nasycone kwasy tłuszczowe

8.80

mg / g

Jednonienasycone  kwasy tłuszczowe

3.30

mg / g

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

25

mg / g

Kwasy tłuszczowe trans

nie ustalono

Tanina

99

mg / g

Wartość ORAC

1573

Jednostki

Żelazo

0,12

mg / g

Wapń

3.28

mg / g

Cynk

0,04

mg / g

Potas

20,5

mg / g

Sód

0.05

mg / g

Witamina

 

β-karoten

300

g / g

Odpowiednik retinolu

25

g / g

Witamina C

1.85

mg / g

Witamina E

0,18

g / g

Kofeina

34.

mg / g

Teofilina

nie ustalono

Cholesterol

nie ustalono

Liczba katechiny

134

mg / g

Epigallokatechiny

70

mg / g

Galusan

39.

mg / g

Epikatechina

15

mg / g

Epikatechina

8

mg / g

Gallokatechiny

nie ustalono

Gallokatechiny

1

mg / g

Katechiny

1

mg / g

Katechiny

nie ustalono

Wszystkie aminokwasy

44,7

mg / g

L-asparaginowy

7.55

mg / g

L-kwas glutaminowy

5.04

mg / g

L-asparaginowy

1.89

mg / g

L-seryny

1.57

mg / g

L-glutamina

1.15

mg / g

L-treonina

0.90

mg / g

L-arginina

6,3

mg / g

L-alanina

0.62

mg / g

L-teanina

16.84

mg / g

L-tyrozyny

0.31

mg / g

L-waliny

0.33

mg / g

L-metionina

nie ustalono

γ-aminomasłowy

0.20

mg / g

L-izoleucyna

0.35

mg / g

L-fenyloalanina

0.50

mg / g

L-leucyna

0.29

mg / g

L-lizyna

0.86

mg / g